7 tips om te genieten van het koude weer
Lekker naar buiten een frisse neus halen of juist gezellig bij de kachel zitten? Het kan allemaal. Met deze 7 tips bent u klaar om de kou te trotseren.
Lekker naar buiten een frisse neus halen of juist gezellig bij de kachel zitten? Het kan allemaal. Met deze 7 tips bent u klaar om de kou te trotseren.
Tegenwoordig hebben we lekkere warme kleren, comfortabele huizen en kantoren waardoor het buiten al snel koud aanvoelt. Als u het altijd koud heeft, zet de verwarming dan niet hoger, maar láger. Hierdoor zorgt uw eigen lichaam weer voor uw ideale gevoelstemperatuur en bent u niet langer een koukleum. Zo kunt u – ook buiten – weer tegen een (wind)stootje.
Het koude weer leent zich uitstekend voor heerlijke, winterse kost. Stamppotten, goed gevulde soepen, en ovengerechten doen het goed in dit seizoen.
Bij koud weer heeft u wellicht ook meer zin in warme dranken. Pas wel op met dranken die cafeïne bevatten zoals koffie, alcohol en warme chocomelk. Die kunnen uw blaas irriteren. Lekker en gezond is bijvoorbeeld opwarmthee.
Door de kou heeft u vaak minder dorst. Toch is voldoende drinken belangrijk, want uw lichaam bestaat voor meer dan 60 procent uit water en dit water houdt warmte vast zodat uw lichaam altijd een comfortabele temperatuur heeft.
Kou heeft invloed op de blaas. Ga maar eens met blote voeten op een koude vloer staan of loop de koelafdeling van de supermarkt in. Dan trekt uw blaas zich meteen samen. Dat komt door een reflex die zorgt voor een plotselinge aandrang om te plassen. Maar dat wil niet zeggen dat u dan ook moet gaan plassen! Door uw bekkenbodemspieren aan te spannen, kunt u de urine tegenhouden. Datzelfde geldt voor inspanningsincontinentie bij niezen en hoesten. Ook hier geldt: span uw bekkenbodemspieren licht aan (daardoor ontspant uw blaas) en zoek afleiding. Wat ook goed helpt: dikke sokken en warme kleding!
Wat voor de één comfortabel voelt, is voor de ander al snel te koud, want kou is een persoonlijk gevoel en voor iedereen anders. Of u het koud heeft, wordt ook beïnvloed door het gedrag van de mensen om u heen. Tijdens een onderzoek keken vrijwilligers eerst naar een video waarin acteurs deden alsof ze het ijskoud hadden; daarna juist bloedheet. Gevolg: de toeschouwers kopieerden dat gedrag terwijl hun omgevingstemperatuur exact hetzelfde was gebleven! Luister naar uw eigen lichaam en volg lekker uw eigen gevoel. Doe waar u zich goed bij voelt.
Uw lichaam voorkomt zelf dat uw lichaamstemperatuur daalt bij kou. Dat gebeurt onder meer door bloedvatvernauwing: er kan dan minder bloed naar de armen en benen waardoor het warme bloed dicht bij het hart en de longen blijft. Het gevolg is de bekende koude handen en voeten. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen omdat het vet in het vrouwenlichaam beter is verdeeld. Daarnaast zorgen hormonen ervoor dat vrouwen het eerder koud hebben, vooral ‘s nachts. De lichaamstemperatuur van vrouwen daalt veel sneller.
Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk dat uw kamer de juiste temperatuur heeft. De slaapkamer moet niet te warm zijn, maar zeker ook niet te koud. Uw lichaamstemperatuur daalt namelijk automatisch wanneer u gaat slapen. Als de slaapkamer te warm is, koelt het lichaam minder snel af. U kunt gaan zweten en het duurt langer voordat u in slaap valt. Maar ook een te koude slaapkamer is niet goed. Want het lichaam corrigeert te koude temperatuur. Hierdoor slaapt u lichter en wordt u sneller wakker. De beste slaapkamertemperatuur ligt rond de 16 graden. Met deze temperatuur hoeft uw lichaam de lichaamstemperatuur zo min mogelijk te corrigeren. Daarnaast is ventilatie erg belangrijk. Dat hoeft niet per se met een open raam, ook mechanische luchtafzuiging is goed.
Kou is voor veel mensen plezier! Misschien kan er dit jaar geschaatst worden of is er voorpret voor hopelijk weer eens een Elfstedentocht, de laatste was in 1997…. In dit herfstseizoen is er van alles te doen: bezoek het prachtige zandsculpturenfestival of een gezellige kerstmarkt. Maar ook een dagje naar een skihal in Nederland of Duitsland is een gezellig uitje, misschien zelfs wel een voorbereiding op een winter(sport)vakantie. Dus trotseer de kou en ga er lekker op uit! Haal de winterkleding tevoorschijn, kleed u behaaglijk warm aan en ga gezellig op pad.
Op onze Tips-pagina staan nog meer handige tips over het omgaan met urineverlies. Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief en ontvang alle tips in uw mailbox.