Bijna 80% van alle gevallen van urineverlies kunnen worden behandeld dus dat is een veelbelovend percentage. Sommige mensen vinden het moeilijk om dit openlijk te bespreken maar u staat hierin niet alleen, wereldwijd hebben 200 miljoen mensen dagelijks last van urineverlies. In het algemeen gesproken is het zo dat afhankelijk van welke vorm van incontinentie u last heeft (urge, stress, overloop, functioneel), dit bepalend is voor welke behandeling effectief is. Uw huisarts kan bepalen welke diagnose en behandeling te starten.
Hoe voorkom ik urineverlies?
Er zijn veel mogelijke oorzaken voor urineverlies. Gelukkig zijn er ook vele mogelijkheden die kunnen bijdragen aan het verminderen of verhelpen van de klachten.
Uw levensstijl
Daarnaast is het van groot belang dat u let op uw levensstijl. Kleine veranderingen kunnen een groot effect hebben op uw gezondheid en op uw mate van urineverlies:
- Matig het drinken van koffie, thee, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Al deze dranken bevatten caffeine of andere stoffen die ervoor zorgen dat u meer urine produceert dan normaal, kortom ze voeren vocht af uit uw lichaam.
- Obstipatie kan ook extra druk veroorzaken op de blaas en bekkenbodem. Zorg er dus voor dat u vezelrijk eet, eet voldoende vers fruit en groente dit zorgt voor een goede vertering.
- Drink voldoende water, minimal 1.5L – 2L per dag. Te weinig drinken resulteert in geconcentreerde, ruikende urine welke ook nog eens de blaaswand onnodig kan prikkelen. Door voldoende te drinken behoeven tevens de nieren minder hard te werken.
- Let op uw gewicht, overgewicht zal leiden tot verzwaarde druk op uw blaas en incontinentie veroorzaken. Dit is speciaal van belang als u BMI waarde de 25 overschrijdt. Gezonder eten en meer bewegen kan helpen om uw gewicht omlaag te krijgen en meer controle te krijgen over uw blaas.
- Ga naar het toilet wanneer u moet, ga niet vaker dan nodig is. U denkt wellicht dat dit een goed idee is maar dit kan juist een overactieve blaas veroorzaken waardoor u op termijn mogelijk alleen meer urine gaat verliezen. Uw blaas raakt namelijk gewend aan het minder urine vasthouden en dat maakt het lastiger als het nodig is om het juist langer vast te houden als u reist of ‘s nachts slaapt.
- Controleer eventuele bijwerkingen van medicijnen die u gebruikt. Als u bijvoorbeeld medicatie gebruikt voor hooikoorts, hoge bloeddruk of andere medicijnen is het altijd goed om dit te bespreken met uw huisarts.
Kegel oefeningen
Kegel oefeningen (bekkenbodemspieroefeningen) zijn de meest voorkomende vorm van behandeling bij stress incontinentie. Deze oefeningen zijn er op gericht om de spieren die de blaas en bekken natuurlijk ondersteunen weer sterker te maken.
Vrouwen die met discipline hun Kegel oefeningen doen ervaren tot wel 70% verbetering en afname van de symptonen. Ook bij urge incontinentie wordt aangeraden om deze oefeningen toe te passen.
Wanneer u besluit deze oefeningen te willen gaan doen, check dan vooraf met uw (bekken)fysiotherapeut.
Blaastraining
Met name voor als u last heeft van urge incontinentie kan blaastraining goed werken. Met behulp van een blaastrainingsprogramma wordt uw toiletgedrag genormaliseerd door langzaam maar zeker de tijd tussen elk toiletbezoek te verlengen en door ervoor te zorgen dat je je blaas ook echt leegt. Er zijn een aantal trucs om dit te doen en deze kunt u het beste onder begeleiding van een fysiotherapeut of een incontinentieverpleegkundige leren. Als uw huisarts een blaastraining voorschrijft, zijn een ‘plasdagboekje’ en een overzicht van uw normale dagelijkse activiteiten van groot belang om een geschikt programma op te stellen
Medicatie
In sommige gevallen kan uw huisarts alleen geneesmiddelen of geneesmiddelen in combinatie met oefeningen voorschrijven om urineverlies te verhelpen. Houd er echter rekening mee dat sommige geneesmiddelen urineverlies juist erger maken. Zorg er dus voor dat uw arts precies weet welke geneesmiddelen (met of zonder recept verkregen) u gebruikt. Raadpleeg altijd een arts voordat uw geneesmiddelen gebruikt.
Absorberende incontinentiematerialen
Een van de snelste en eenvoudigere manieren om te zorgen dat u door kunt gaan met uw dagelijkse bezigheden is het gebruik van absorberende incontinentiematerialen. Dit kan tijdelijk of continue zijn, afhankelijk van de zwaarte van u urineverlies. Depend® heeft een breed assortiment aan producten die comfortabel en discreet zijn maar voornamelijk dat doen wat voor u belangrijk is, absorberen van urine en beschermen tegen ongewenste geurtjes. U kunt de producten van Depend aanschaffen op deze site.