Druppel- of overloopincontinentie kan het gevolg zijn van het niet kunnen plassen. Als de blaas steeds verder gevuld raakt omdat hij niet wordt geleegd, neemt de druk in de blaas langzaam toe. Uiteindelijk wordt de druk in de blaas zo hoog, dat er druppeltjes urine worden verloren. Een onvermogen tot plassen kan ontstaan door een verminderde knijpkracht van de blaasspier of door een vernauwing van de plasbuis. U zult merken dat u het gevoel heeft dat u de blaas niet helemaal leeg kunt plassen.
In ongeveer 10-15% van de gevallen betreft het overloopincontinentie. Het kan u een onzeker gevoel geven en uw dagelijkse bezigheden op een negatieve wijze beinvloeden. Met name oudere mannen krijgen te maken met deze vorm van incontinentie als zij te maken krijgen met een vergrote prostaat.
U zult merken dat naast de druppels urine die u verliest en de verminderde krachtige straal u ook vaker naar het toilet moet en zelfs ‘s nachts uw bed uit moet om te gaan plassen. Probeer het niet op te houden aangezien dit een risico tot blaasinfecties kan opleveren.
Wat zijn de oorzaken van overloopincontinentie?
Uiteindelijk, wat de oorzaak ook is wordt de blaas opgerekt tot boven de normale capaciteit hetgeen tot ongemakken leidt.
Overloopincontinentie kan worden veroorzaakt door neurologische redenen, zoals het feit dat de hersenen het signaal niet meer afgeven wanneer de blaas vol is. Een andere oorzaak kan zijn een vergrote prostaat bij mannen, of als een blokkade in de urinewegen ervoor zorgt dat er verhoogde druk ontstaat.
Vrouwen hebben over het algemeen minder last van overloopincontinentie, echter als die wel het geval is, zijn de oorzaken vaak: zwangerschap, menopause of nierstenen/poliepen welke resulteren in verzwakte blaasspieren.
Beschadigingen aan het zenuwstelsel rondom de blaas veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeval, Parkinson, MS of diabetes kunnen naast bepaalde medicatiebijwerkingen ook oorzaken zijn van overloopincontinentie.
Behandelingen bij overloopincontinentie
Ten eerste is het van belang dat de juiste diagnose wordt gesteld, hiervoor adviseren wij u om langs uw huisarts te gaan voor advies en controle.
De volgende punten kunnen helpen om uw situatie te verbeteren.
Let op uw voedingsgewoontes
Sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen uw blaas irriteren en urineverlies verergeren. Voedingsmiddelen en dranken die urineverlies kunnen verergeren zijn alcoholische dranken, citrusvruchten en citrussappen, tomaten en voedingsmiddelen op basis van tomaat, cafeïne, gekruid voedsel en koolzuurhoudende dranken.
Let op uw vochtinname
Drink minimaal anderhalf tot twee liter water per dag. Zo houdt u uw blaas gezond. Drinkt u minder water, dan is uw urine geconcentreerder en kan deze de wand van de urinebuis en blaas irriteren.
Let op uw gewicht
Gewichtsverlies van vijf tot tien procent kan helpen om de extra druk van overgewicht op uw blaas en omliggende spieren te verlichten. Zo houdt u uw urineverlies beter onder controle.
Blaastraining
Blaastraining helpt bij het veranderen van de manier waarop u naar het toilet gaat. U leert uw aandrang onder controle te krijgen, door eerst een paar minuten te wachten en uit te breiden naar een uur of meer tussen uw toiletbezoeken.
Bekkenbodemoefeningen
Bekkenbodemoefeningen, ook bekend als kegeloefeningen, zijn bedoeld om de spieren van de bekkenbodem te verstevigen en de controle over het plassen te verbeteren.
Om uw bekkenbodemspieren te vinden, doet u net alsof u probeert de urinestroom te onderbreken.
- Nu spant u de spieren drie seconden aan en ontspant ze vervolgens drie seconden. Herhaal dit tien keer.
- Voer deze oefeningen drie tot vier keer per dag uit.
Gebruik het juiste product
Gebruik van het juiste product bij overloopincontinentie zorgt ervoor dat u zich zelfverzekerder voelt. Depend heeft een ruim assortiment producten met verschillende absorpties, zodat u zich beschermd en comfortabel voelt.