Hoe staat het met uw goede voornemens?
Heeft u goede voornemens gemaakt? Houdt u ze nog vol? Het is natuurlijk best lastig, daarom geeft Depend u graag praktische tips voor een steuntje in de rug.
Heeft u goede voornemens gemaakt? Houdt u ze nog vol? Het is natuurlijk best lastig, daarom geeft Depend u graag praktische tips voor een steuntje in de rug.
Door kleine stapjes te maken, is de kans veel groter dat u uw doel haalt. Zo is ineens stoppen met roken vaak niet haalbaar. Maak een stappenplan en bouw het roken af. Denk goed na hoe u uw doel wilt bereiken en maak het concreet. Het voornemen ‘afvallen’ is bijvoorbeeld geen goed einddoel. Stel een exact punt dat u wilt bereiken (bijvoorbeeld vijf kilo afvallen) en plan de stappen die u hiervoor moet nemen (drie keer per week sporten, door de week niet snoepen).
Wilt u minder geld uitgeven? Maak inzichtelijk wat uw uitgaven zijn, bijvoorbeeld met een (digitaal) huishoudboekje. Op de site van de Consumentenbond en het Nibud vindt u vele voorbeelden. Bepaal vervolgens hoeveel ruimte u nog heeft en waarvoor dit is. Zolang het doel niet concreet genoeg is, is het nemen van de eerste stap vaak moeilijk. Het is ook belangrijk om plezier te hebben in de voornemens en vooruitgang te zien. Dus uw doel moet haalbaar zijn. Begin met kleine stapjes en probeer vooral van uw successen te genieten.
Ook voor sporten geldt: maak het concreet en ga gewoon. ‘Meer sporten’ wordt al snel uitgesteld met wat smoesjes, maar ‘drie keer in de week een uur fietsen of zwemmen’ wordt al lastiger. Dus: wat voor sport gaat u doen? Hoe vaak gaat u sporten? Aan welke spiergroepen gaat u werken en welke oefeningen heeft u daarbij nodig? Heeft u last van urineverlies? Train dan zeker ook uw bekkenbodemspieren goed, dan slaat u twee vliegen in één klap. Maar denk ook eens aan nieuwe en leuke vormen van bewegen. Zo is geocaching nu heel populair: heerlijk wandelen met een leuke uitdaging waardoor u op nieuwe plekken belandt.
Eén van de goede voornemens uit de top 10 is minder alcohol drinken. Dat is niet alleen gezonder, ook uw blaas wordt minder geprikkeld wat een positieve invloed heeft op urineverlies. Het (tijdelijk) stoppen met alcohol verbetert ook uw REM-slaap waardoor u een uitgeruster gevoel ervaart. Daarnaast verbeteren de glucose- en cholesterolwaarden van niet-drinkers en vallen zij vaak af. De niet-moraliserende actie IkPas − waarbij mensen dertig of veertig dagen geen alcohol drinken − had vorig jaar bijna 11 duizend officiële deelnemers. Ook het van oorsprong Engelse ‘Dry Januari’ (31 dagen zo min mogelijk drinken) en de Belgische tegenhanger Tournée Minérale zijn fijne stokken achter de deur. Wilt u ook uw alcoholgebruik op pauze zetten? Meldt u dan bijvoorbeeld aan bij IkPas; dat begint dit jaar op 14 februari als u veertig dagen wilt meedoen en op 1 maart als u dertig dagen wilt meedoen.
En als u samen met iemand anders uw goede voornemens uitvoert – bijvoorbeeld samen met uw partner een tijdje niet of minder drinken of meer bewegen − is het vaak beter vol te houden én gezelliger!
Heeft u een realistisch en concreet voornemen? Heel mooi. Gaat het een stuk moeizamer dan verwacht? Geen zorgen: timing is alles. De maand met het hoogste succespercentage is niet januari, integendeel: het is augustus, wanneer mensen terugkomen van vakantie en sowieso weer moet wennen aan nieuwe routines.
En in plaats van al uw goede voornemens in één keer proberen uit te voeren, kunt u ze beter over het jaar spreiden. Dat maakt het makkelijker u eraan te houden.
Loop ook niet te hard van stapel. Een nieuw jaar, een nieuw begin… Mensen schieten vaak ietwat door in hun plannen om te veranderen. Want naast afvallen en stoppen met roken wilt u wellicht ook gezonder eten, het huis een grote schoonmaak geven, meer aandacht geven aan uw dierbaren en beter presteren. Maar hoe meer voornemens op uw to-dolijstje staan, des te minder u er waarschijnlijk echt zult waarmaken. Kies daarom één of twee voornemens die echt belangrijk voor u zijn. De rest komt later wel.
Houd een dagboek of een schema bij hoe het gaat met uw voornemen(s). Dit is erg motiverend – omdat u op deze manier duidelijk uw vooruitgang ziet – maar ook erg effectief omdat u kunt bijsturen als het te langzaam of helemaal niet werkt. Evalueer uw behaalde doel niet alleen op het einde, maar juist regelmatig tussendoor. Kies vast tijdstip zoals elke week, of per handeling zoals na elke sportsessie. Beloon uzelf vervolgens voor het behalen van doelen. Koop die iets te dure jas als u vijf kilo kwijt bent of ga een dagje naar zee als u uw sportplan een maand lang volhoudt. Blijf wel eerlijk – bij een kleine vooruitgang horen kleine beloningen. Spreek van tevoren met uzelf af wat u krijgt als u iets behaalt.
Uzelf belonen bij goede prestaties is erg belangrijk om uw doel voor ogen te houden. Ook tussenstappen mag u belonen. Op deze manier blijft het ook leuk, u doet het tenslotte voor uzelf.
Mensen zijn gewoontedieren. Nieuw gedrag is daarom best lastig. Als u in één klap met een goed voornemen begint, houdt u dat waarschijnlijk hoogstens een maand vol. Om een goed voornemen te laten slagen, is het belangrijk om er een gewoonte van te maken. Dit kunt u voor elkaar krijgen door uw gedrag vaak te herhalen. Wat daarbij helpt, is een ‘als-dan methode’. Bijvoorbeeld als u gaat lunchen, dan eet u een salade. Of als het maandag of donderdag is, dan gaat u sporten. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat uw gedrag uiteindelijk een gewoonte wordt.
Als u uw goede voornemens graag wilt volhouden, neem u dan ook voor om meer te slapen. Want slaaptekort is funest voor wilskracht. Te weinig slaap verstoort de werking van het hersengebied dat onder meer verantwoordelijk is voor beslissingen nemen, doelen stellen en impulscontrole.
Op onze Tips-pagina staan nog meer handige tips over het omgaan met urineverlies. Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief en ontvang alle tips in uw mailbox.